:: دوره 3، شماره 1 - ( بهار 1391 ) ::
جلد 3 شماره 1 صفحات 40-31 برگشت به فهرست نسخه ها
اطریفل؛ نسخه‌ای جامع
مریم خیاط کاشانی* ، محسن خیاط کاشانی ، علیرضا قنادی
چکیده:   (28002 مشاهده)
در طب سنّتی ایران اشکال دارویی مختلفی وجود دارد که در منابع به آن اشاره شده است. هر یک از این اشکال در مورد بیماری‌های خاصی کاربرد دارند و در ساخت آن‌ها نکات بسیار ظریفی می‌بایست رعایت شود. مهم‌ترین این اشکال دارویی عبارتند از: مطبوخات، اطریفل، نقوعات، حبوب، ایارج، تریاق، سکنجبین، عصارات، آبزن، افاویه، جوارش، انکباب، معجون، حقنه، حمول، ربوب، سعوط، سفوف، شراب، شموم، شیاف، ضماد، غسول، فرزجه، لباب، لطوخ، لعق، مدر، مراهم، مسمنه، ابازیر، بخورات، احراق، تشویه و تحمیص و تقلیه، تغسیل و کشته جات.
در این مطالعه به اطریفل که یکی از اشکال مهم دارویی در طب سنّتی ایران است، پرداخته می‌شود. در این مقاله ابتدا به مقالات جدید در زمینه‌ی آثار آنتی‌اکسیدانی، ضدآرتروز، ضد سرطان، آنتی‌باکتریال و مطالعات فارماسیوتیک اشاره شده است. در ادامه دیدگاه طب سنّتی در زمینه‌ی اطریفل و به اختصار چند فرمولاسیون مهم از اطریفل، خواص، مزاج دارو، مقدار مصرف، ادراک، قوت یا پایداری آن‌ها از مهم‌ترین منابع کتب فرمولاسیون در طب قدیم که به قرابادین موسوم است آورده شده است. در انتها نیز به بررسی فیتوشیمیایی اطریفل صغیر در مقالات و فرمولاسیونی که مطابق منابع طب سنّتی ایران می‌باشد، پرداخته شده است.
واژه‌های کلیدی: طب سنّتی ایران، شکل دارویی، اطریفل، آمله، بلیله، هلیله
متن کامل [PDF 557 kb]   (15063 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1390/5/1 | پذیرش: 1390/11/23


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 1 - ( بهار 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها