[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 11، شماره 2 - ( تابستان 1399 ) ::
جلد 11 شماره 2 صفحات 142-133 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی مزاج مبتلایان به گاستروپارزی در بیماران دیابتی
سعید واحدی ، فاطمه محجوب* ، کامبیز اخوان رضایت ، روشنک سالاری ، میلاد راحتی
چکیده:   (3633 مشاهده)
سابقه و هدف: دیابت شیرین جزء شایع‌ترین بیماری‏‌های مزمن در جهان است و با عوارض سیستمیک متعددی از جمله گوارشی همراه می‌باشد. یکی از مهمترین عوارض گوارشی دیابت، گاستروپارزی است که با اختلال تأخیر تخلیه معده و با علائمی چون تهوع، استفراغ، سیری زودرس، نفخ و درد فوقانی شکم مشخص می‌شود. از آنجایی که امروزه تمایل به استفاده از طب سنتی رو به گسترش است، توسعه و تطبیق آن با طب جدید ضروری است؛ لذا با توجه به نقش تعیین‌کنندۀ مزاج در درمان در طب سنتی ایران، این پژوهش به‌منظور بررسی مزاج افراد مبتلا به گاستروپارزی دیابتی طراحی شد تا بر ‌اساس آن بتوان به تدوین پروتکل‌های درمانی این عارضه پرداخت.
مواد و روش‌ها: این پژوهش از نوع مطالعه مقطعی است. بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ یا ۲ مراجعه‌‏کننده به کلینیک‏‌های تخصصی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با سن بالاتر از ۱۸ سال، در فاصلۀ زمانی آبان ۱۳۹۵ تا خرداد ۱۳۹۶، پس از شناسایی و تأیید توسط فوق‌تخصص گوارش وارد مطالعه شدند. جامعه آماری به دو گروه مورد ۵۶ نفری مبتلا به گاستروپارزی و گروه شاهد ۴۴ نفری بدون گاستروپارزی تقسیم‌ شدند. گاستروپارزی بیماران توسط پرسش‌نامه استاندارد گاستروپارزی بررسی و مزاج آنها توسط پرسش‌نامه مزاج مجاهدی تعیین شد. پس از آزمون طبیعی بودن داده‌ها، مقایسه بین‌گروهی با آزمون کای ۲ و آنالیز واریانس یک‌طرفه، با سطح معنی‌داری ۰/۰۵ ≥ p مورد آزمایش قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که افراد گرم‌مزاج با میانگین ۴۴/۲۲ نمره گاستروپارزی کمتری نسبت به افراد سرد‌مزاج با میانگین ۵۲/۲۲ داشتند، اما این اختلاف معنی‌دار نبود (۰/۰۸p =). از طرف دیگر، افراد با مزاج تر با میانگین ۵۵/۷۷ نمره گاستروپارزی بالاتری از افراد خشک‌مزاج با میانگین ۳۹/۹۲ داشتند و این اختلاف معنی‌دار بود (p = ۰/۰۰۱).
نتایج: در این مطالعه مزاج سرد و تر بیشتر در مبتلایان به گاستروپارزی دیابتی مشاهده شد. به‏ نظر می‌رسد با‌توجه به پاتوفیزیولوژی گاستروپارزی از منظر طب ایرانی، بیماران دیابتی با مزاج سرد و تر احتمال بیشتری برای ابتلا به گاستروپارزی دارند.
واژه‌های کلیدی: دیابت شیرین، گاستروپارزی، طب سنتی، مزاج
متن کامل [PDF 289 kb]   (1335 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/4/17 | پذیرش: 1399/9/4
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Vahedi S, Mahjoub F, Akhavan Rezayat K, Salari R, Rahati M. Evaluation of Mizaj (Temperament) of gastroparesis in diabetic patients. jiitm 2020; 11 (2) :133-142
URL: http://jiitm.ir/article-1-1270-fa.html

واحدی سعید، محجوب فاطمه، اخوان رضایت کامبیز، سالاری روشنک، راحتی میلاد. بررسی مزاج مبتلایان به گاستروپارزی در بیماران دیابتی. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1399; 11 (2) :133-142

URL: http://jiitm.ir/article-1-1270-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 2 - ( تابستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب سنتی اسلام و ایران Journal of Islamic and Iranian Traditional Medicine

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4645