سابقه و هدف: در قرآن، معجزۀ بزرگ پیامبر اسلام، در آیات شریفۀ ۲۳ تا ۲۷ سورۀ مبارکه مریم، خوردن خرما به حضرت مریم در حین زایمان حضرت مسیح توصیه شده است. با استناد به آیات فوق، پژوهشی با هدف تعیین تأثیر مصرف خرما بر پیامدهای زایمان زنان نخست زا انجام شده است. مواد و روش ها: پژوهش حاضر بهصورت کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی ۸۰ زن نخستزای داوطلب سالم واجد معیارهای ورود به مطالعه، در دو گروه مداخلۀ شربت خرما و گروه کنترل (در هر گروه ۴۰ نفر) صورت گرفت. مداخلات در هر دو گروه در طی فاز فعال (دیلاتاسیون ۴ تا ۷ سانتیمتر) انجام و تا شروع فاز انتقالی (دیلاتاسیون ۸ سانتیمتر) ادامه یافت. مراقبتها و کنترل، طبق پروتکل کشوری آمادگی برای لیبر و زایمان فیزیولوژیک انجام شد. ابزار گردآوری دادهها شامل پرسشنامۀ مشخصات فردی، کنترل های انجام شده در لیبر و ثبت میزان مصرف مایعات بود. یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که میانگین طول فاز فعال زایمان در گروه مداخله بهطور معنیداری کمتر از گروه کنترل بود (۰.۰۱>p). نتیجهگیری: بهنظر می رسد مصرف شربت خرما بدون در پی داشتن عوارض مادری و جنینی، میتواند طول مدت فاز فعال زایمان را کاهش داده و سبب پیشرفت زایمان شود.
Fathi L, Amraei K, Yari F. The effect of date consumption on the progress of labor in nulliparous women. jiitm 2018; 9 (3) :219-226 URL: http://jiitm.ir/article-1-1029-fa.html
فتحی لیلا، امرائی کورش، یاری فاطمه. بررسی تأثیر مصرف خرما بر پیشرفت زایمان زنان نخست زا. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1397; 9 (3) :219-226