[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 9، شماره 3 - ( پاييز 1397 ) ::
جلد 9 شماره 3 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
هویج ایرانی (زَردَک) از منظر طب سُنتی ایران و طب نوین
حسین بتولی* ، محمد‌رضا کثیری
چکیده:   (241 مشاهده)
سابقه و هدف: هویج ایرانی یکی از گیاهان بومی فلات ایران محسوب می­شود که از گذشته­های بسیار دور به­عنوان گیاه داروئی، ادویه­ای و سبزی غده­ای کشت و پرورش می­یافته است. هدف از تحقیق حاضر، مروری بر مواد موثره اندام­های مختلف گیاه زردک، به­ویژه ریشه آن در طب سُنتی و نوین است. همچنین به پیشینه کاربردهای داروئی و غذائی ریشه و دانه این گیاه مورد بررسی قرار گرفته است.
مواد و روش­ها: این مطالعه که از نوع کتابخانه­ای است، به شیوه مروری نقلی و با بهره­گیری از کتاب­های مهم طب سُنتی و کاووش در پایگاه­های اطلاعاتی در دسترس نظیر Science Direct، Google Scholar، PubMed، Scopus، SID انجام شد.
یافته­ها: زردک به دلیل وجود ترکیب­های مغذی متنوع نظیر انواع ویتامین­ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی­اکسیدان­هائی همچون بتا – کاروتن، به­عنوان گیاهی داروئی و غذائی باارزش تلقی می­شود. افزون براین به­واسطه وجود ترکیب­های فیتوشیمیائی فراوان، آن را به­ یکی از سبزی­های پُرمصرف در پیشگیری و درمان برخی از بیماری­های مزمن هم در طب سُنتی و همچنین در طب مدرن تبدیل کرده است. به نحوی که تا چند دهه گذشته، یکی از سبزی­های غده­ائی رایج ایران محسوب می­شده که به­عنوان چاشنی انواع غذاهای رایج، مورد استفاده قرار داشته است. نتایج تحقیقات نشان داده، میزان قند ریشه هویج ایرانی بیشتر از هویج فرنگی و مقادیر آهن آن حدود سه برابر بیشتر است. به این دلیل هویج ایرانی برای جلوگیری از کم­خونی توصیه می­گردد. این نوع هویج به سبب داشتن کلسیم و فسفر فراوان به­منظور تحکیم استخوان­ها بسیار مفید است. زردک با داشتن کاروتنوئیدهائی همچون آلفا- کاروتن و لوتئین، یکی از منابع باارزش آنتی­اکسیدانی طبیعی می­باشد که می­تواند در جلوگیری از بسیاری از بیماری­های چشمی، قلبی- عروقی، پوستی و انواع سرطان (همچون سرطان ریه، سینه، پروستات و روده بزرگ) نقش داشته باشد.
نتیجه­گیری: باتوجه به پژوهش­های انجام گرفته، به نظر می­رسد هویج ایرانی به­عنوان یکی از سبزی­های بومی ایران که سازگاری بسیار مناسبی هم نسبت به شرایط بوم­شناسی کشور داشته، مورد اقبال عمومی قرار گرفته و از فرآورده­های متنوع حاصل از ریشه آن (نظیر آب، فیبر، ترکیب­های کاروتنوئیدی و سایر مواد موثره آن) جزئی از رژیم غذائی تمام گروه­های سنی مورد استفاده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: زردک، هویج ایرانی، گَزر، بتا- کاروتن، طب سُنتی، طب نوین.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۷/۹/۱۸ | پذیرش: ۱۳۹۷/۹/۱۸ | انتشار: ۱۳۹۷/۹/۱۸
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


بتولی حسین، کثیری محمد‌رضا. هویج ایرانی (زَردَک) از منظر طب سُنتی ایران و طب نوین. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1397; 9 (3)

URL: http://jiitm.ir/article-1-1002-fa.html



دوره 9، شماره 3 - ( پاييز 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب سنتی اسلام و ایران Journal of Islamic and Iranian Traditional Medicine
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3815